PULUT PANGGANG
Bahan
500 gm beras pulut
1 mangkuk santan
1 sudu teh garam
daun pisang secukupnya - bersih dan layur
lidi secukupnya (kak ruby guna stapler je)
Bahan inti
1/2 biji kepala parut putih
2 batang serai *
6 ulas bawang merah *
3 ulas bawang putih *
5 tangkai cili kering *
200 gm udang kering *
1 cawan air
1/2 sudu teh kunyit
1 keping asam gelugur
garam dan gula secukup rasa

Cara
Kisar bahan yang bertanda *
Rendam pulut selama 3 jam atau lebih, bersihkan dan kukus sehingga masak. Ambil santan yang sudah dicampur dengan garam, gaul rata bersama pulut, kemudian kukus lagi selama 5 minit sahaja, tutup api dan angkat.
Satukan semua bahan inti termasuk bahan kisar kedalam kuali, masak lah hinggga kering (kacau-kacau selalu supaya ia tidak hangit) rasa secukupnya masim, manis, pedas tutup api angkat.
Letakkan pulut diatas daun pisang, leper2 kan sikit, letakkan inti diatas pulut pula kemudian gulung jadi bentuk panjang, kemaskan dengan lidi di hujung nya. Boleh lah di panggang diatas dapur menggunakan kuali atau masukkan ke dalam oven. Panggang sehingga daun pisang kehitaman.
sedapnya...
ReplyDelete