Nuffnang Ad

Monday, 23 September 2013

Pajeri Rebung

Assalammualaikum, sudah 1 minggu kak ruby cari rebung tak jumpa-jumpa, tapi 3 hari lepas kak ruby balik kampung suami kat Port Dickson, di tepi pantai PD tu ada Pasar Malam hari Sabtu, disitu lah kak ruby dapat kan rebung, hihihi seronok kak ruby rm 3 satu longgok ada 3 pucuk.  Tengahari tadi kak ruby masak lah.......kak ruby teringin sangat nak makan, sebab waktu balik Kedah beberapa minggu lepas, tak sempat nak makan cuma dengar cerita je pajeri rebung ni sedap, kata kakak dan jugak saudara masa di Kedah.......memang kak ruby pun biasa makan masa kak ruby kecik2 dulu, masa sekolah di Terengganu, memang sedap, kak ruby terkenang waktu tu......... sudah 20 tahun lebih kak ruby tidak merasa nya, tu lah kak ruby cari jugak rebung dan masak untuk mengembalikan citarasa pajeri rebung........memang sedap dapat rasa kemanisan rebung.....
      

PAJERI REBUNG

Bahan
3 pucuk rebung yg sederhana besar
8 ulas bawang merah *
4 ulas bawang putih *
1 inci halia
2 sudu besar kerisik
2 sudu besar rempah kari daging
1 1/2 cawan santan
garam, gula dan minyak secukupnya
 
Bahan tumis
1 inci kayu manis
1 1/2 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga




Cara
Rebun dipotong besar dan dihiris nipis tidak putus, cuci bersih dan rebus dengan air dan 1 sudu besar gula hingga air kering,  ketepikan.
Kisar bahan yang bertanda * , panaskan minyak tumis bahan tumis dan jugak bahan kisar hingga naik bau, masukkan rempah kari yang sudah dibancuh dengan sedikit air dan santan masak lagi hingga berminyak atau pecah minyak.  Kemudian masukkan halia, santan dan kerisik, kacau sebati masak hingga mendidih.
Masukkan rebung, garam dan jugak gula.  Masak lagi hingga pekat, rasa secukupnya tutup api.



No comments:

Post a Comment