Nuffnang Ad
Thursday, 12 September 2013
Kek Lapis Tembikai
KEK LAPIS TEMBIKAI
Bahan
16 oz mentega
10 biji telur ayam
250 gm gula halus - kak ruby letak 200 gm je
1 tin kecil susu pekat manis - kak ruby letak 1/2 tin je
200 gm horlick
1 tin kecil kaya
300 gm tepung hong kong
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh baking powder
coklat chip secukupnya
warna hijau - pandan paste
warna merah - perasa strawberry
Cara
Pukul mentega dan gula sampai kembang, masukkan telur satu persatu pukul lagi sampai putih, masukkan susu, kaya, horlick, tepung hong kong, baking powder dan esen vanila gaul rata dan sampai sebati.
Ambil 4 senduk, warnakan hijau (pandan paste), 3 senduk biarkan warna asal dan selebihnya warnakan merah (perasa strawberry).
Bakar warna hijau selapis-selapis sampai habis, kemudian warna asal selapis-selapis jugak sampai habis dan akhir sekali warna merah (letakkan coklat chip) lakukan proses yang sama sampai adunan habis.
Suhu 150c lapisan pertama api atas bawah, lapisan kedua dan seterusnya api atas sahaja. Setiap lapisan guna 7 sudu besar.
Labels:
kek lapis
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment