Nuffnang Ad

Thursday, 12 September 2013

Kek Lapis Angkasawan

Assalammualaikum dan salam hari Jumaat,  kek lapis angkasawan ni, ada lah kenangan kak ruby sewaktu kak ruby tinggal di sibu sarawak......disana, setiap hujung minggu kak ruby akan ke kelas belajar kek lapis, sebenarnya sudah bermacam kek lapis yang kak ruby belajar di sibu, terima kasih pada semua cikgu-cikgu yang mengajar kak ruby.......salah seorang cikgu kak ruby ialah Ling Arsat, dia banyak memberi ilmu dan jugak tip2 untuk membuat kak lapis sarawak, jasa mu Ling akan kak ruby kenang......kek lapis angkasawan ni adalah salah satu dari resepi cikgu Ling Arsat.  Kak ruby mohon maaf banyak2 pada cikgu2 sebab kak ruby sudah tukar sukatan dalam resepi contohnya gelas kak ruby jadikan dalam sukatan gm, supaya lebih mudah.
 

KEK LAPIS ANGKASAWAN

Bahan A
15 biji kuning telur
5 biji putih telur
1 sudu makan ovellate
180 gm tepung hong kong
200 gm gula halus
50 gm tepung susu nespray

Bahan B
16 oz mentega
1 tin kecil kaya
6 susu makan susu manis

Bahan C
100 gm coklat chip
1 sudu teh perasa blueberi
1 sudu teh perasa strawberry
pewarna biru, putih dan merah

 

Cara
Pukul semua bahan A hingga kembang. Pukul bahan B sampai putih. 
Satukan kedua-dua adunan dan gaul sebati.
Bahagikan adunan kepada 3 bahagian, Warna biru beri perisa blueberi, warna putih/warna asal, dan warna merah beri perisa strawberi.
Lapiskan warna biru 1 cawan dan bakar sampai masak.  Kemudian lapiskan 1 cawan warna putih/asal dan taburkan dengan coklat chip bakar sampai masak, lapiskan warna merah dan bakar sampai masak.  Buatlah begitu sampai semua adunan habis.
Kepanasan api, ikut kepasanan oven masing2, biasa lah kek lapis, lapisan pertama api atas bawah, lapisan seterusnya api atas saja.
Acuan 8 1/2 x 8 1/2.
 


No comments:

Post a Comment