Nuffnang Ad

Tuesday, 1 January 2013

Bubur Jagung

Assalammualaikum dan selamat tahun baru pada yang sudi singgah di kayumaniskorner......masing2 tentu banyak kenangan manis dan jugak pahit disepanjang di tahun 2012 kan?,  bagi diri kak ruby 2012 banyak kak ruby habiskan di bumi Sarawak.  SIBU.... di sana lah banyak kenangan manis kak ruby di tahun 2012, kak ruby belajar buat kek lapis sarawak disana, makan dan masak makanan sarawak, dapat jugak kawan2 dari berbagai suku kaum di sibu. Kawan2 kak ruby di sana semua nya baik2...kak ruby sayang dan rindu pada kawan2 disana...Ohhhhhh banyak sungguh kenangan manis di sibu, tak tertulis disini......kak ruby love Sibu.......lupa pula petang ni kak ruby masak bubur jagung, resepi pertama kak ruby masuk ke kayumaniskorner tahun 2013.
 

BUBUR JAGUNG

Bahan

4 batang jagung manis
5 cawan air
1 cawan santan pekat
1/4 cawan sagu - direndam
3 sudu mkn gula pasir - boleh kurang/tambah
3 sudu mkn gula merah/gula melaka
2 helai daun pandan - disimpulkan
secubit garam 

 

Cara
Jagung dipotong nipis, masak isi jagung, daun pandan dan air hingga mendidih.
Sementara itu basuh sagu dan toskan.
Bila dah mendidih masukkan gula pasir, gula melaka, garam dan santan.
Masak dengan api sederhana dan hendaklah dikacau supaya tidak naik kepala santan.
Bila bubur mendidih masukkan sagu. 
Masak sehingga sagu bertukar warna jernih.
Angkat dan hidangkan.


No comments:

Post a Comment