BUBUR JAGUNG
Bahan
4 batang jagung manis
5 cawan air
1 cawan santan pekat
1/4 cawan sagu - direndam
3 sudu mkn gula pasir - boleh kurang/tambah
3 sudu mkn gula merah/gula melaka
2 helai daun pandan - disimpulkan
secubit garam
5 cawan air
1 cawan santan pekat
1/4 cawan sagu - direndam
3 sudu mkn gula pasir - boleh kurang/tambah
3 sudu mkn gula merah/gula melaka
2 helai daun pandan - disimpulkan
secubit garam
Cara
Jagung dipotong nipis, masak isi jagung, daun pandan dan air hingga mendidih.
Sementara itu basuh sagu dan toskan.
Bila dah mendidih masukkan gula pasir, gula melaka, garam dan santan.
Masak dengan api sederhana dan hendaklah dikacau supaya tidak naik kepala santan.
Bila bubur mendidih masukkan sagu.
Masak sehingga sagu bertukar warna jernih.
Angkat dan hidangkan.
Jagung dipotong nipis, masak isi jagung, daun pandan dan air hingga mendidih.
Sementara itu basuh sagu dan toskan.
Bila dah mendidih masukkan gula pasir, gula melaka, garam dan santan.
Masak dengan api sederhana dan hendaklah dikacau supaya tidak naik kepala santan.
Bila bubur mendidih masukkan sagu.
Masak sehingga sagu bertukar warna jernih.
Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment