Nuffnang Ad

Thursday, 17 January 2013

Kek Lapis Oren Badam

Hehehe, banyak nyer limau.... ye lah tahun baru china dah tak lama lagi...buat kek lapis oren lah kak ruby, terima kasih Noraini, kak ruby ambil resepi,  tapi kak ruby ubah cara sikit tau....bukan apa kak ruby lebih selesa dan senang dengan cara kak ruby......apa2 pun terima kasih Noraini memang sedap kek lapis oren ni.


KEK LAPIS OREN BADAM
resepi asal: Noraini Zakaria


Bahan A
300 gm mentega
150 gm gula kastor
14 biji kuning telur
5 sudu mkn susu pekat manis
2 sudu teh pes oren atau jus oren
















Bahan B
150 gm gula kastor
6 biji putih telur
1/4 sudu teh krim of tartar
Bahan C
180 gm tepung hong kong
100 gm serbuk badam
1 sudu teh serbuk penaik
Bahan D
sedikit badam keping untuk hiasan


Cara
Pukul bahan B hingga kembang dan kental, ketepikan.
Satukan bahan A kecuali kuning telur, pukul dengan kelajuan tinggi sehingga adunan kembang dan berkrim.  Kemudian masukkan kuning telur sedikit2 sambil dipukul hingga sebati.
Masukkan bahan C, tepung hong kong yg sudah diayak bersama serbuk penaik, juga masukkan serbuk badam kacau sebati.
Masukkan pula bahan B yg sudah di pukul tadi, kacau perlahan-lahan dengan menggunakan senduk kayu saja.  Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Satu bahagian campurkan pewarna oren dan pes oren, 1 bahagian lagi dibiarkan warna asal.
Ambil satu cawan adunan warna oren masukkan kedalam loyang, dan bakar dengan api atas bawah selama 7 minit atau sehingga kek berwarna perang, masukkan pula 1 cawan warna asal, bakar dengan api ATAS saja, ulangi proses ini hingga adunan habis.
Untuk lapisan akhir susunkan badan keping diatasnya. 



No comments:

Post a Comment