Nuffnang Ad

Sunday, 13 October 2013

Puding Roti Kukus Pandan

Assalammualaikum....resepi ni kak ruby ambil dari blog Rohah, Damai Qalbu, sedap sangat....kak ruby sudah biasa buat puding ni tapi lain sikit bahan2 nya, cara masak pun lain kak ruby bakar tapi yang ni kukus, panggilan nya pun lain, Rohah sebut bingka.....kak ruby pula yang sebut puding, mohon ampun ye Rohah hihihi......
  

PUDING ROTI KUKUS PANDAN

Bahan 8 -10 keping roti putih (tak perlu siat kecil)
200 ml santan
200 ml air 
1 cawan gula
4 biji telur
1 sudu teh garam halus
1/2 sudu teh pes pandan
2 helai daun pandan (disimpul)
sedikit pewarna hijau


Cara
Dalam mangkuk besar kacau bersama santan, telur, air, gula, garam dan pes pandan dengan menggunakan whisk sahaja,  masukkan kepingan roti dan rendamkan selama 10 minit.
Kemudian masukan roti yang direndam itu ke dalam loyang yang berukuran 8 inci  (sapu loyang dengan mentega terlebih dahulu).  Letakkan daun pandan yang telahdisimpul diatas permukaan roti tadi.
Sediakan kukusan dan bila air mendidih, kukus puding selama 15 - 20 minit.  Sejukkan dahulu sebelum dihidangkan.

 

Untuk Sos Kastard
Bahan
1/2 tin susu cair
1/2 cawan air
secubit garam
1 sudu besar kastard

Cara
Masak semua bahan dalam periuk atas api yang sederhana hingga pekat
Angkat dan sejukkan.  Boleh di hidangkan bersama puding roti pandan. 

1 comment:

  1. As salam kak...
    Uishhhh...dah lama x buat..
    Suka tau ngan rasa pandan n lemak2 manis tu...

    ReplyDelete