LOMPAT TIKAM
Bahan lapisan hijau
2 cawan tepung beras
3 cawan air
1 cawan air daun pandan @pewarna hijau
½ sk garam
1sk air kapur
Cara
Gaul rata semua bahan dalam mangkuk dan tapis. Masak dan kacau jangan berhenti sehingga
adunan menggelegak dan pekat kemudian kecilkan api dan terus kacau sampai masak
berkilat, tutup api. Masukkan kedalam
acuan atau loyang biarkan sejuk.
Bahan lapisan putih
1 senduk atau ½ cawan tepung beras
2 cawan santan
½ cawan air
½ sk garam
Cara
Kacau semua bahan kedalam periuk hingga pekat dan
masak. Masukkan kedalam loyang dan
sejukkan.
Bahan Lapisan pulut merah
1 cawan pulut – rendam 6 jam + pewarna merah
½ cawan air – kak ruby guna santan
½ sk garam
2 sb gula
pewarna merah secukupnya
Cara
Panaskan pengukus dan kukus pulut selama 15 minit atau
hingga masak. Anagkat dan masukkan dalam
bekas dan masukkan air yang dicampur garam dan gula kacau sebati, kemudian
kukus semula selama 10 minit, angkat dan sejukkan.
Untuk air gula merah
1 ketul gula nisan
2 sb gula pasir
Masak hingga hancur dan agak pekat sikit angkat tapis.
Sejukkan
Cara Menghidang
Potong lapisan hijau masukkan ke dalam mangkok atau
gelas, masukkan pula pulut merah, masukkan lapisan putih dan akhir sekali
masukkan air gula melaka, siap boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment