Nuffnang Ad

Monday, 13 July 2020

Pulut panggang





PULUT PANGGANG

Bahan
250 gm beras pulut – rendam semalaman
2 cawan santan
Sedikit garam
Daun pisang secukupnya – cuci, potong dan layur.

Cara
Beras pulut dibersihkan dan kukus selama 20 minit atau hingga masak.
Gaulkan bersama santan yang sudah dicampur garam, gaulkan bagi sebati, kemudian kukus lagi sekali  selama 10 minit je. Masukkan kedalam bekas dan ketepikan.

Inti
1 biji kelapa putih
1 batang serai
100 gm udang kering
100 gm udang basah kecil
5 tangkai cili kering
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
Air asam jawa secukupnya
Garam,  gula secukup rasa





Cara
Cili kering, bawang putih, bawang besar, serai dan udang kering diblender halus.
Udang basah dicuci bersih, Kemudian masukan bahan yang diblender, udang basah dan kelapa putih kedalam kuali masukkan juga garam, gula, air asam jawa dan sedikit kunyit.
Gaul sebatikan dan masak hingga sedikit kering, masa masak kacau selalu supaya tidak hangit, rasa sedap secukupnya angkat.
Ambil pulut tadi, sudukan 1 atau 2 sudu kedalam daun pisang, ratakan dan bubuh inti kelapa diatasnya, gulung kemas-kemas dan sematkan dengan lidi.  Buat lah proses ini hingga habis.
Dan bakar diatas kuali leper,  sambal balik-balik supaya masak sekata.
Siap, boleh dihidangkan.

No comments:

Post a Comment