PULUT PANGGANG
Bahan
250 gm beras pulut – rendam semalaman
2 cawan santan
Sedikit garam
Daun pisang secukupnya – cuci, potong dan layur.
Cara
Beras pulut dibersihkan dan kukus selama 20 minit atau
hingga masak.
Gaulkan bersama santan yang sudah dicampur garam, gaulkan
bagi sebati, kemudian kukus lagi sekali
selama 10 minit je. Masukkan kedalam bekas dan ketepikan.
Inti
1 biji kelapa putih
1 batang serai
100 gm udang kering
100 gm udang basah kecil
5 tangkai cili kering
2 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
Air asam jawa secukupnya
Garam, gula
secukup rasa
Cara
Cili kering, bawang putih, bawang besar, serai dan udang
kering diblender halus.
Udang basah dicuci bersih, Kemudian masukan bahan yang
diblender, udang basah dan kelapa putih kedalam kuali masukkan juga garam,
gula, air asam jawa dan sedikit kunyit.
Gaul sebatikan dan masak hingga sedikit kering, masa
masak kacau selalu supaya tidak hangit, rasa sedap secukupnya angkat.
Ambil pulut tadi, sudukan 1 atau 2 sudu kedalam daun
pisang, ratakan dan bubuh inti kelapa diatasnya, gulung kemas-kemas dan
sematkan dengan lidi. Buat lah proses
ini hingga habis.
Dan bakar diatas kuali leper, sambal balik-balik supaya masak sekata.
Siap, boleh dihidangkan.
No comments:
Post a Comment