KEK PANDAN GULA MELAKA
Bahan
200 gm tepung gandum
½ sudu teh baking powder
125 gm unsalted butter - kak ruby guna buttercup
½ sudu teh garam - tak letak
½ sudu teh esen vanilla
200 gm kastor
2 biji telur gred A
75 gm santan kotak *
25 gm air *
2 sudu besar jus pandan *
Sedikit pewarna hijau *
Cara
Ayak tepung dan baking powder, ketepikan
Pukul butter dan garam hingga kembang, masukkan gula
sedikit demi sedikit pukul lagi hingga gebu.
Masukkan telur dan esen vanilla pukul lagi hingga
sebati. Masukkan campuran bahan yang
bertanda *, kacau lagi. Akhir sekali
masukkan tepung kacau sebati.
Masukkan adunan ke dlm cawan kertas dalam acuan dan
bakar sehingga masak dalam suhu 160c selama 25 minit.
Bahan untuk buttercream
3 biji putih telur
110 gm gula castor
150 gm unsalted butter
Secubit garam
1 sudu teh esen vanilla
Cara membuat
Putih telur, gula dan garam masukkan dlm bekas kalis
panas dan boiler. Pastikan gula larut.
Pukul adunan telur hingga kental, perlahankan mixer dan
campur butter sedikit demi sedikit, pukul hingga sebati.
Campurkan karmel gula melaka dan pukul hingga
sebati. Tinggalkan baki sedikit untuk
dititis-titiskan atas permukaan kek nanti.
·
Kak ruby tidak guna resepi butter cream diatas…
No comments:
Post a Comment