Nuffnang Ad

Thursday, 25 June 2020

Kek pandan gula melaka





KEK PANDAN GULA MELAKA

Bahan
200 gm tepung gandum
½ sudu teh baking powder
125 gm unsalted butter - kak ruby guna buttercup
½ sudu teh garam - tak letak
½ sudu teh esen vanilla
200 gm kastor
2 biji telur gred A
75 gm santan kotak *
25 gm air *
2 sudu besar jus pandan *
Sedikit pewarna hijau *





Cara
Ayak tepung dan baking powder, ketepikan
Pukul butter dan garam hingga kembang, masukkan gula sedikit demi sedikit pukul lagi hingga gebu.
Masukkan telur dan esen vanilla pukul lagi hingga sebati.  Masukkan campuran bahan yang bertanda *, kacau lagi.  Akhir sekali masukkan tepung kacau sebati.
Masukkan adunan ke dlm cawan kertas dalam acuan dan bakar sehingga masak dalam suhu 160c selama 25 minit.

Bahan untuk buttercream
3 biji putih telur
110 gm gula castor
150 gm unsalted butter
Secubit garam
1 sudu teh esen vanilla



Cara membuat
Putih telur, gula dan garam masukkan dlm bekas kalis panas dan boiler.  Pastikan gula larut.
Pukul adunan telur hingga kental, perlahankan mixer dan campur butter sedikit demi sedikit, pukul hingga sebati.
Campurkan karmel gula melaka dan pukul hingga sebati.  Tinggalkan baki sedikit untuk dititis-titiskan atas permukaan kek nanti.

·       Kak ruby tidak guna resepi butter cream diatas…

No comments:

Post a Comment