Nuffnang Ad

Monday, 15 June 2020

Bingka roti pandan




BINGKA ROTI PANDAN

Bahan
1/2  bungkus roti putih
1 cawan santan/susu cair
1 cawan gula
3 bij telur
2 sudu butter
1 sudu kecil esen vanilla
Sedikit pewarna hijau
3 helai daun pandan + 1 cwn air = dikisar dan ditapis




Cara
Masukkan air pandan kedalam pengisar dan kisar bersama gula, santan, butter, telur,garam dan pewarna hijau.
Carik-carikkan roti dan letakkan kedalam bekas, tuangkan adunan yang telah dikisar tadi ke dalam bekas roti.  Biarkan selama 5 minit atau hingga roti kembang, hancur-hancurkan roti sedikit.
Masukkan adunan roti kedalam loyang yang sudah disapu dengan sedikit butter, taburkan bijan. Bakar pada suhu 160c selama 50 minit atau hingga masak. 

No comments:

Post a Comment