Nuffnang Ad

Friday, 12 June 2020

kek batik ganache melting





KEK BATIK GANACHE MELTING

Bahan
600 gm biskut marie – patah2kan
200 gm butter
1 cawan milo
1 cawan susu pekat manis
½ cawan serbuk koko
½ cawan air masak
2 biji telur
½ sudu kecil esen vanilla




Cara
Masak butter sampai cair, guna api kecil je, masukkan susu pekat, kacau rata.
Masukkan pula milo dan serbuk koko, kacau cepat2 supaya jangan berketul.  Masukkan telur kacau bagi rata dan masukkan air, kacau lagi bagi sebati sekata semua.
Last sekali masukkan biskut, sedikit demi sedikit kacau masuk lagi biskut buatkan macam tu hingga biskut habis, kacau rata bagi semua biskut bersalut coklat.  Tutup api
Terus masukkan ke dalam loyang saiz 10 inci (alas plastik bg biskut tak melekat dan senang untuk tarik keluar)  dan tekan2 padat-padat.
Tuang choc ganache cair dan simpan selama 4 jam atau lebih baik semalaman sebelum di potong.

        Tips , nak bagi potongan kek cantik, pisau yang nak guna utk potong kek hendaklah dicelup air panas atau dipanaskan diatas api dapur dan di lap kan dengan tisu setiap kali nak potong.  Baru lah potongan cantik dan kemas.



Bahan topping@ganache
100 g dark compound (sis guna beryls)
100 g milk compound
200 ml whipping cream
1 sdb butter
1 sdb golden syrup (optional)
1 sdk hazelnut oil (tips nak bg choc sedap mcm Cadbury, kalua tak ada abaikan ye)
Cara:  Double boil semua bahan topping, ketepikan, biarkan sejuk sekejap.

Kemudian boleh dituangkan keatas kek biskut batik.

No comments:

Post a Comment