KUIH GETAS
Bahan
2 cawan tepung pulut
½ cawan tepung gandum
¾ cawan kelapa parut putih
Sedikit garam
1 ¼ cawan air, jgn tuang
semua tuang sikit2
Cara
Campur semua bahan, gaul
sebati, masukkan air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang
lembut dantidak melekat pada tangan.
Bentukkan bulat atau
bujur, cucuk-cucuk dengan garfu sebelum digoreng, supaya kuih tidak
menggelembung dan pecah semasa menggoreng.
Goreng dalam minyak yang
banyak dengan api sederhana, goreng hingga agak kekuningan. Angkat dan toskan.
Untuk sira
¼ cawan air
½ cawan gula
Cara
Masak air hingga mendidih,
masukkan gula.
Kacau hingga berbuih-buih
dan agak pekat. Masukkan kuih getas yg
digoreng tadi,
Kacau atau gaul sebati
hingga gula menyaluti seluruh kuih, kacau agak lama hingga nampak gula menjadi
putih. Tutup api, Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment