Nuffnang Ad

Tuesday, 23 June 2020

kuih getas




KUIH GETAS

Bahan
2 cawan tepung pulut
½ cawan tepung gandum
¾ cawan kelapa parut putih
Sedikit garam
1 ¼ cawan air, jgn tuang semua tuang sikit2





Cara
Campur semua bahan, gaul sebati, masukkan air sedikit demi sedikit sambil digaul hingga menjadi doh yang lembut dantidak melekat pada tangan.
Bentukkan bulat atau bujur, cucuk-cucuk dengan garfu sebelum digoreng, supaya kuih tidak menggelembung dan pecah semasa menggoreng.
Goreng dalam minyak yang banyak dengan api sederhana, goreng hingga agak kekuningan.  Angkat dan toskan.

Untuk sira
¼ cawan air
½ cawan gula
Cara
Masak air hingga mendidih, masukkan gula.
Kacau hingga berbuih-buih dan agak pekat.  Masukkan kuih getas yg digoreng tadi,
Kacau atau gaul sebati hingga gula menyaluti seluruh kuih, kacau agak lama hingga nampak gula menjadi putih.  Tutup api, Sedia untuk dihidang.

No comments:

Post a Comment