TALAM CENDOL II
Lapisan bawah
Bahan A
200 gm tepung beras *
250 ml santan pekat *
450 ml air *
1 sudu besar tepung jagung *
120 gm gula kaster
1 sudu teh garam
Bahan B
100 gm cendol - bungkus kecil
Cara
Satukan bahan yang bertanda * dan tapis kedalam periuk, masukkan bahan lain di bahagian A.
Masak bahan A sehingga naip wap sekejap je diatas api, angkat masukkan cendol gaul rata.
Masukkan ke dalam loyang 10 x 10 x 2 yang telah disapu sedikit minyak dan diatas dengan plstik.
Kukus selama 25 minit. Selepas masak, cakar2kan dengan garpu.
Lapisan atas
Bahan A
300 gm gula merah
50 gm gula kastor
500 ml air
Bahan B
150 gm tepung gandum
3 biji telur
250 ml santan pekat
1/2 sudu teh garam
Cara
Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebantar.
Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati. Masukkan bahan A kedalam bahan B dan tapiskan kedalam periuk, masak hingga naik wap (jangan pekat sangat masak sekejap je)
Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.
No comments:
Post a Comment