Nuffnang Ad

Sunday, 9 June 2013

Talam Cendol II

Assalammualaikum, hari ni kak ruby buat talam cendol, ni kali yang kedua kak ruby buat untuk publish kat kayumaniskorner, kalau dulu kak ruby buat hanya untuk 1/2 adunan je...... tapi kali ni kak ruby buat adunan penuh bagaimana resepi asal dari chef kesukaan ramai iaitu Chef Asma......kak ruby pula ambil dari blog Rohah Damai Qalbu, terima kasih pada kedua-duanya, memang sedap.

 
TALAM CENDOL  II

Lapisan bawah
Bahan A
200 gm tepung beras *
250 ml santan pekat *
450 ml air *
1 sudu besar tepung jagung *
120 gm gula kaster
1 sudu teh garam

Bahan B
100 gm cendol - bungkus kecil

















Cara
Satukan bahan yang bertanda * dan tapis kedalam periuk, masukkan bahan lain di bahagian A.
Masak bahan A sehingga naip wap sekejap je diatas api, angkat masukkan cendol gaul rata.
Masukkan ke dalam loyang 10 x 10 x 2 yang telah disapu sedikit minyak dan diatas dengan plstik.
Kukus selama 25 minit.  Selepas masak, cakar2kan dengan garpu.

Lapisan atas
Bahan A
300 gm gula merah
50 gm gula kastor
500 ml air

Bahan B
150 gm tepung gandum
3 biji telur
250 ml santan pekat
1/2 sudu teh garam


Cara
Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebantar.
Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati.  Masukkan bahan A kedalam bahan B dan tapiskan kedalam periuk, masak hingga naik wap (jangan pekat sangat masak sekejap je)
Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit. 




No comments:

Post a Comment