Nuffnang Ad

Wednesday, 5 June 2013

Pai Crustless

Assalammualaikum, untuk hari ni anak kesayangan tu masak lagi,  tapi kata wafa dia tak nak makan nasi, nak masak yang western je, senang dan ringkas tapi tetap makanan seimbang.........masa wafa sibuk2 memasak sempat jugak lah kak ruby buat dessert, kak ruby buat peach tiramisu, sedap juga makan dengan pai nanti 'bisik kak ruby"........resepi pai crustless ni wafa ambil dari buku1 hari 1 resepi,  sapa lagi kalau bukan CHEF HANIELIZA yang sememangnya semua orang dah kenal, dan kak ruby pun selalu guna resepi Chef Hanieliza,  terima kasih chef, memang sedap.
   

PAI CRUSTLESS

Bahan
300 gm daging kisar
200 gm udang - dibuang kulit
5 batang sosej - dipotong bulat
10 biji cendawan butang -dipotong kecil
2 biji tomato - dipotong dadu
1 biji capsicum merah - dipotong dadu
1 biji capsicum hijau - dipotong dadu
1 biji bawang besar - dipotong bulat
1 sudu mkn serbuk lada hitam
1 sudu mkn serbuk oregano
2 sudu mkn minyak masak
garam secukupnya

Untuk Doh pai
1 cawan susu segar
5 biji telur ayam
125 gm kayu cheddar

                                                      sebelum dibakar

 

Cara
Panaskan minyak dalam periuk dan tumis bawang besar sehingga layu, masukkan daging kisar dan kacau rata.  Masak sehingga air kering.  Masukkan sosej dan kacau lagi.
Masukkan serbuk lada hitam dan serbuk oregano teruskan kacau, masukkan tomato, capsicum merah hijau, cendawan butang dan garam, biarkan hingga masak ketepikan.
Kemudaian masukkan susu segar dan telur kedalam mangkuk tahan panas, kacau rata atau sebati.  Masukkan pula keju cheddar dan bahan inti tadi kacau rata.  
Susun udang dan bakar didalam oven pada suhu 180c selama 1 jam.
Siap sedia untuk dihidangkan.

1 comment: