Nuffnang Ad

Sunday, 10 May 2020

Murtabak kulit popia





Murtabak Mini Kulit popia

Bahan inti
500 gm isi ayam/daging
5 biji kentang dipotong dadu
3 sudu mkn rempah kari ayam/daging
1 ulas bawang putih dihiris
1 biji bawang besar dihiris
2 biji bawang besar dipotong dadu
Hirisan daun sup
Sedikit garam dan gula
Sedikit minyak untuk menumis





Cara masak inti
Panaskan kuali, tuang sedikit minyak masak, masukkan bawang yang dihiris tadi.
Masukkan rempah kari dan sedikit air, masukkan juga isi ayam/daging, masak sampai pecah minyak.
Masukkan kentang dan air separah bahan yang dimasak, jangan terlebih air nanti inti lembik.
Masak sehingga air hampir kering, masukkan garam dan gula, masa ni kacau jangan berhenti, kacau hingga kering. Dah siap.

Seterusnya menyediakan murtabak mini
Pecahkan 2 biji telur, pukul dan masukkan sedikit garam.  Tuangkan kedalam bahan inti tadi,  masukkan daun sup dan bawang dadu, kacau sebati.
Buka kulit popia, letak atas dulang.  Ambil 3 sudu makan inti yang dicampurkan dgn telur dan bawang tadi, letak ditengah kulit popia, lipat atas bawah kiri kanan.
Terbalikkan dan masukkan ke dalam kuali, yang sudah dipanaskan terlebih dahulu dgn sedikit minyak.
Bakar sehingga masak, balik balikkan, masak angkat.
Ulangi lah langkah ini hingga inti dan kulit popia habis.


No comments:

Post a Comment