Nuffnang Ad

Wednesday, 1 April 2020

Kek Cheese Japanese




KEK CHEESE JAPANESE

Bahan
7 keping cheddar cheese
200 ml susu segar/susu cair
75 gm tepung naik sendiri
75 gm buttercup
100 gm gula halus
4 biji telur
½ sudu teh cream of tartar
1 sudu teh esen vanilla





Cara
Koyak-koyakan cheese kecil2 dan campurkan dengan susu segar, masak dengan api perlahan kacau selalu.  Bila mendidih masukkan butter, kacau sebati tutup api.
Asingkan putih telur dan merah telur, pukul putih telur bersama gula dan cream of tartar  hingga menjadi meringue, kemudian pukul merah telur bersama esen vanilla hingga kembang, masukkkan kedlm adunan cheese tadi.
Kacau sebati, masukkan tepung kek cara sedikit demi sedikit, kacau.
Kemudian masukkan adunan putih telur atau meringue tadi, kaup dan sebatikan adunan.
Tuangkan adunan kedlm loyang yang sudah disapu dengan sedikit butter.

Cara bakar
Letak loyang dalam bekas berisi air panas/suam, masaukkan kedlm ketuhar yang telah dipanaskan 20 minit pada suhu 170c dan kemudian rendahkan suhu kpd 140c dan terus bakar selama selama 40 minit atau hingga masak.

No comments:

Post a Comment