KEK CHEESE JAPANESE
Bahan
7 keping cheddar cheese
200 ml susu segar/susu
cair
75 gm tepung naik sendiri
75 gm buttercup
100 gm gula halus
4 biji telur
½ sudu teh cream of tartar
1 sudu teh esen vanilla
Cara
Koyak-koyakan cheese
kecil2 dan campurkan dengan susu segar, masak dengan api perlahan kacau
selalu. Bila mendidih masukkan butter,
kacau sebati tutup api.
Asingkan putih telur dan
merah telur, pukul putih telur bersama gula dan cream of tartar hingga menjadi meringue, kemudian pukul merah
telur bersama esen vanilla hingga kembang, masukkkan kedlm adunan cheese tadi.
Kacau sebati, masukkan
tepung kek cara sedikit demi sedikit, kacau.
Kemudian masukkan adunan
putih telur atau meringue tadi, kaup dan sebatikan adunan.
Tuangkan adunan kedlm
loyang yang sudah disapu dengan sedikit butter.
Cara bakar
Letak loyang dalam bekas
berisi air panas/suam, masaukkan kedlm ketuhar yang telah dipanaskan 20 minit
pada suhu 170c dan kemudian rendahkan suhu kpd 140c dan terus bakar selama
selama 40 minit atau hingga masak.
No comments:
Post a Comment