Nuffnang Ad

Monday, 13 April 2020

kek gula hangus





KEK GULA HANGUS

Bahan
5 biji telur
2 cawan air panas
2 cawan gula – kak ruby letak 1 ½ cwn saja
2 cawan tepung gandum
3 sudu besar marjerin
½  cawan susu pekat
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanilla




Cara
Cairkan gula guna api perlahan, bila gula sudah larut dan bertukar jadi warna perang masukkan air panas, kacau hingga mendidih masukkan marjerin, kacau lagi sampai berbuih tutup api dan ketepikan.
Kacau telur dengan garfu je, masukkan susu pekat dan esen vanilla, kacau lagi sampai sebati.
Masukkan tepung gandum yang sudah diayak bersama soda bikarbonat, kacau lagi hingga sebati dan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan gula hangus tadi, kacau sebati.  Sapu sedikit minyak pada Loyang 7”, masukkan kedalam Loyang dan bakar pada suhu 150c api bawah sahaja selama 35 minit dan tambah 10 lagi untuk api atas bawah.

No comments:

Post a Comment