KEK GULA HANGUS
Bahan
5 biji telur
2 cawan air panas
2 cawan gula – kak ruby letak 1 ½ cwn saja
2 cawan tepung gandum
3 sudu besar marjerin
½ cawan susu pekat
2 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu kecil esen vanilla
Cara
Cairkan gula guna api perlahan, bila gula sudah larut dan
bertukar jadi warna perang masukkan air panas, kacau hingga mendidih masukkan
marjerin, kacau lagi sampai berbuih tutup api dan ketepikan.
Kacau telur dengan garfu je, masukkan susu pekat dan esen
vanilla, kacau lagi sampai sebati.
Masukkan tepung gandum yang sudah diayak bersama soda
bikarbonat, kacau lagi hingga sebati dan tidak berketul.
Akhir sekali masukkan gula hangus tadi, kacau
sebati. Sapu sedikit minyak pada Loyang 7”,
masukkan kedalam Loyang dan bakar pada suhu 150c api bawah sahaja selama 35
minit dan tambah 10 lagi untuk api atas bawah.
No comments:
Post a Comment