APAM NASI BUNGA TELANG
Bahan
1 cawan nasi sejuk
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 ¼ cawan air *
20 kuntum bunga telang *
¾ cawan gula
1 sudu teh instant yeast
(mauripan)
Kelapa parut putih +
secubit garam, gaul rata
Cara
Campur kan bahan yang
bertanda *, ramas-ramas sedikit supaya air menjadi warna biru bunga telang,
ketepi kan.
Satu kan tepung beras,
tepung gandum dan yeast, gaul sebati, ketepikan.
Kisar nasi, gula dan air
bunga telang tadi hingga halus. Kemudian
tuang dalam bekas yang berisi tepung tadi, kacau rata dengan whisk hingga
sebati dan nampak licin. Perap selama 3
jam.
Panas kan kukusan, sapu
acuan apam dengan sedikit minyak.
Sudukan adunan ke dalam
acuan hingga hampir penuh, buat lah hinnga habis.
Kukus dengan apa kuat
selama 15 minit, balut tutup kukus dengan kitchen towel yang bersih.
Bila sudah masak,
hidangkan dengan kepala parut putih.
No comments:
Post a Comment