Nuffnang Ad

Monday, 20 April 2020

Apam nasi bunga telang





APAM NASI BUNGA TELANG

Bahan
1 cawan nasi sejuk
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 ¼ cawan air *
20 kuntum bunga telang *
¾ cawan gula
1 sudu teh instant yeast (mauripan)
Kelapa parut putih + secubit garam, gaul rata





Cara
Campur kan bahan yang bertanda *, ramas-ramas sedikit supaya air menjadi warna biru bunga telang, ketepi kan.
Satu kan tepung beras, tepung gandum dan yeast, gaul sebati, ketepikan.
Kisar nasi, gula dan air bunga telang tadi hingga halus.  Kemudian tuang dalam bekas yang berisi tepung tadi, kacau rata dengan whisk hingga sebati dan nampak licin.  Perap selama 3 jam.
Panas kan kukusan, sapu acuan apam dengan sedikit minyak.
Sudukan adunan ke dalam acuan hingga hampir penuh, buat lah hinnga habis.
Kukus dengan apa kuat selama 15 minit, balut tutup kukus dengan kitchen towel yang bersih. 
Bila sudah masak, hidangkan dengan kepala parut putih.


No comments:

Post a Comment