Nuffnang Ad

Wednesday, 28 August 2013

Ketam Masak Lemak



KETAM MASAK LEMAK

Bahan 
3 ekor ketam
1 kotak santan
1 cawan air
2 keping asam 
2 batang serai
1 biji telur
garam dan kunyit
1 biji bawang besar - ditumbuk
4 ulas bawang putih - ditumbuk

 

Cara
Cuci dan bersih ketam.
Didalam periuk masukkan santan, air, bahan ditumbuk, kunyit, asam dan serai yg telah dititik, masak sehingga mendidih masukkan garam, biarkan agak kuah pekat sedikit masukan ketam masak lagi hingga mendidih, bila ketam sudah kemerahan, masukkan telur yg telah dipukul, biarkan mendidih sekejap, tutup api, dan boleh dihidangkan.
    

1 comment:

  1. syoknya kalau dapat makan ketam masak lemak ni..kena plk ketam yang penuh ngn isi...

    ReplyDelete