Nuffnang Ad

Saturday, 17 August 2013

Kek Karamel Coklat Moist

Memang sedap kek karamel coklat moist ni, terima kasih Munira Baharum tuan punya resepi asal.


KEK KARAMEL COKLAT MOIST

Bahan
Untuk gula hangus
2 sudu besar gula, masukkan dalam loyang 8" panaskan diatas dapur jadikan gula hangus.

Untuk Karamel
1/2 tin susu cair
50 gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 biji kuning telur

Cara
Satukan susu cair, gula dan esen vanila kacau hingga gula larut, masukkan kuning telur dan kacau perlahan-pelahan je hingga sebati.  Kemudian tuangkan ke dalam loyang gula hangus tadi.
Bakar cara double boiling pada suhu 170c selama 15 minit atau karamel agak keras dan ketepikan.


 

Untuk Kek
Bahan A
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu cair
1 cawan susu pekat manis - kak ruby letak 1/2 cwn
1 cawan gula - kak ruby letak 1/2 cwn
1 cawan minyak jagung

Satukan semua bahan diatas, masak atas api perlahan hingga adunan sebati dan berkilat tutup api dan biarkan sejuk.

Bahan B
3/4 cawan tepung gandum
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
semua bahan diatas ayak dan ketepikan

Bahan C
4 biji telur dikisar


 

Cara
Masukkan adunan Bahan B dan Bahan C kedalam adunan Bahan A, secara selang seli gaul hingga adunan sebati. Kemudian tuangkan adunan perlahan-lahan keatas adunan karamel tadi. Bakar cara double boiling selama 1 jam atau hingga masak, guna api atas bawah. rehatkan atau sejukkan kek dahulu baru terbalik.
Pastikan kek benar-benar sejuk baru terbalikkan.  


No comments:

Post a Comment