KEK LAPIS DEWI PANDAN
resepi asal Rabiah Amit
Bahan A
250 gm tepung gandum
250 gm gula kastor
200 ml susu sejat ideal
1 peket santan segera
10 biji kuning telur
4 biji putih telur
1 1/2 sudu besar ovelette
Bahan B
300 gm mentega
kelapa kering secukupnya
pewarna hijau
pes pandan
Cara
Pukul bahan A hingga ringan dan kembang, ketepikan
Pukul mentega hingga kembang, masukkan kedalam bahan A, gaul sebati. Kemudian bahagikan kepada 3 bahagian sama rata. Satu bahagian warnakan hijau dan masukkan pes pandan.
Dua bahagian lagi biarkan warna asal.
Sediakan loyang 7 1/2 x 7 1/2 yang telah disapu dengan sedikit mentega dan alas dengan kertas minyak, masukkan 5 sudu besar adunan asal ke dalam loyang ratakan dan bakar selama 5 minit dengan suhu 150c, api atas bawah. Bila sudah masak ambil adunan asal lagi dan buatlah seperti proses diatas cuma bila bakar adunan kedua ini guna api ATAS sahaja.
Untuk lapisan ke 3, masukkan adunan yang berwarna hijau, sukatannya sama 5 sudu besar ratakan dan tabur kelapa kering diatasnya, bakar selama 5 minit. bila masak masukkan pula adunan asal
Ulangi lah proses ini hingga semua adunan habis.
No comments:
Post a Comment