SRI MUKA BUNGA TELANG
Lapisan bawah
500 gm beras pulut
300 ml santan pekat dicampur dgn
200 ml air
½ sudu teh garam
20 – 30 kuntum bunga telang (rendam dgn air panas & kacau sampai dpt warna biru)
Cara
Cuci beras pulut dan toskan, 1/3 beras pulut rendam dgn air bunga telang, baki beras pulut rendam dgn air biasa selama sekurang-kurangnya 6 jam. Masukkan kedua-dua warna pulut iaitu warna biasa & pulut warna bunga telang ke dlm loyang. Tuang adunan santan ke dalam loyang dan hentak2kan supaya rata, kukus ½ jam atau hingga masak. (Loyang saiz 10” sapu dgn sedikit minyak dan alas dgn plastik)
500 gm beras pulut
300 ml santan pekat dicampur dgn
200 ml air
½ sudu teh garam
20 – 30 kuntum bunga telang (rendam dgn air panas & kacau sampai dpt warna biru)
Cuci beras pulut dan toskan, 1/3 beras pulut rendam dgn air bunga telang, baki beras pulut rendam dgn air biasa selama sekurang-kurangnya 6 jam. Masukkan kedua-dua warna pulut iaitu warna biasa & pulut warna bunga telang ke dlm loyang. Tuang adunan santan ke dalam loyang dan hentak2kan supaya rata, kukus ½ jam atau hingga masak. (Loyang saiz 10” sapu dgn sedikit minyak dan alas dgn plastik)
120 gm tepung gandum
200 gm gula
3 biji telur
200 ml santan pekat
300 ml air daun pandan (10-15 helai daun pandan dikisar)
½ sudu teh garam
Campur semua bahan dan tapis.
Panaskan adunan atas dapur, sentiasa kacau hingga naik wap dan tutup api, kemudian tuang atas lapisan bawah, tutup loyang dgn aluminium oil dan kukus selama ½ jam atau hingga masak.
Sejuk baru potong.
No comments:
Post a Comment