Nuffnang Ad

Tuesday, 30 April 2019

Kek pandan kelapa yg lembut sangat





KEK PANDAN KELAPA

Bahan
 (loyang 8x8 inci)

250 gm butter
1 cawan gula kaster (1/4 cwn dan 3/4 cwn)
1 sudu kecil ovallete
5 biji telur gred A (asingkan kuning dan putihnya)
2 cawan tepung superfine/tpng gandum*
1 s/k baking powder*(* di ayak bersama)
100 ml santan pekat
2 sudu kecil perisa pandan/pandan emulco
sedikit pewarna hijau
sedikit kelapa kering-utk tabur atas kek





Cara
Pukul putih telur bersama 1/4 cwn gula kaster hingga ringan.
Ketepikan.
Sementara itu dalam bekas lain, pukul butter, ovallete dan 3/4 cwn gula kaster sehingga kembang dan putih.
Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul sebati.
Masukkan pandan emulco/perisa pandan juga pewarna hijau.
Masukkan tepung berselang seli dengan santan. Kacau rata sehingga adunan betul2 sebati.
Masukkan adunan putih telur dan gaul kaedah kaup balik.
Sediakan loyang yg telah dilapikkan kertas minyak. Sapu sedikit butter di sekeliling loyang.
Tuang adunan ke dalam loyang, ratakan dan hentak-hentakkan 2 kali.
Taburkan kelapa kering di atas kek.
Bakar selama 1 jam atau sehingga kek masak.
Guna api atas dan bawah 180c dan letak dirak tengah.
Setelah masak, angkat dan sejukkan diredai kek.
Setelah sejuk, bolehlah dipotong dan hidangkan.

No comments:

Post a Comment