KEK LAPIS BAJU ASKAR
Bahan
450 gm mentega
10 biji telur gred A
180 gm gula halus
10 gm ovelete
375 gm susu pekat – kak ruby kurang kan
300 gm tepung HK @ tepung gandum
150 gm Horlicks
1 tin kecil serikaya
1 sudu teh esen vanilla
Coklat emulco
Pandan paste
Pewarna hijau
450 gm mentega
10 biji telur gred A
180 gm gula halus
10 gm ovelete
375 gm susu pekat – kak ruby kurang kan
300 gm tepung HK @ tepung gandum
150 gm Horlicks
1 tin kecil serikaya
1 sudu teh esen vanilla
Coklat emulco
Pandan paste
Pewarna hijau
Pukul mentega dan gula hingga kembang, masukan ovelete pukul lagi hingga sebati.
Masukkan telur satu persatu, masukkan esen vanilla, pukul lagi hingga kembang, kemudian masukkan susu pekat dan serikaya gaul sebati.
Masukkan horlicks dan tepung sedikit demi sedikit, gaul sebati.
1 bahagian – letak pandan paste dan pewarna hijau
1 bahagian – letak coklat emulco
1 bahagian – di biar plain
Enserkan loyang 8 x 8 dengan sedikit mentega bersama kertas minyak.
Bakar selapis-selapis hingga habis adunan, pada suhu 180c atau ikut oven masing-masing. Lapisan pertama guna api atas bawah, untuk lapisan ke 2 dan seterusnya guna api atas sahaja.
No comments:
Post a Comment