Nuffnang Ad

Monday, 10 May 2021

Biskut viral..

 

Assalammualaikum, resepi ni kak ruby ambil dari sahabat dalam FB iaitu cikgu Azlina Ina, semua kawan-kawan dalam fb kenal sapa cikgu Azlina kan? tak perlu cerita panjang lagi tentang cikgu Azlina ini....cuma cara kak ruby lain sikit sebab kak ruby guna acuan apa yang ada je, kak ruby guna acuan semperit,  bentuk biskut jadi macam ni lah hehehe tapi tetap sedap.

Kak ruby buat setengah dari resepi dibawah, dapat banyak juga. okey selamat hari raya maaf zahir batin.


SWISS TART HAZEL NUTELLA
 
Bahan
500 gm butter
150 gm gula icing
380 gm tepung gandum
310 gm tepung jagung
50 gm tepung susu
½ cawan coklat rice
1 penutup esen vanilla
Kacang hazel secukupnya (bakar separuh masak dlm 170c 20 minit)



 


Cara
Butter, gula ising dan esen vanilla dikacau hingga sebati.
Masukkan tepung susu, tepung jagung kacau lagi last sekali masukkan tepung gandum sambil di uli hingga doh licin dan tidak melekat di jari. Masukkan coklat rice uli-uli manja je.
Boleh masukkan adunan dalam piping beg letak nozzle paip kan, atau guna acuan semperit tekan je.
Kemudian tekan atau penyek sikit di tengah-tengah biskut untuk isi nutella dan letak kacang hazel, bakar pada susu 170c selama 20 minit api atas bawah.  
 

No comments:

Post a Comment