KEK CHIFFON COKLAT
Bahan A
4 biji kuning telur – gred A
140 ml susu full cream coklat
90 ml minyak jagung
¼ susu teh garam halus
100 gm gula kastor
140 gm tepung gandum
20 gm serbuk dark koko
1 sudu teh esen vanila
1 sudu teh baking powder
Bahan B
4 biji putih telur – gred A
90 gm gula kastor
½ sudu teh cream of tartar
Cara
Panaskan oven pada suhu 170c.
Satukan tepung gandum, serbuk koko, baking powder dan
garam gaul rata dan ayak.
Satukan kuning telur bersama gula kastor (bahan A) kacau
rata dan masukkan campuran susu tadi, kacau hingga gula larut. Masukkan pula campuran tepung gaul hingga
sebati, masukkan minyak jagung dan esen vanilla kacau hingga sebati, ketepikan.
Putar putih telur hingga kembang, masukkan gula kastor (Bahan
B) dan cream of tartar terus memutar hingga pekat. Kemudian masukkan ke dalam adunan tepung tadi
dan kacau guna spatula dengan kaedah kaup balik hingga sebati.
Akhir sekali masukkan ke dalam acuan chiffon yang bersaiz
23 cm atau loyang saiz 7” bakar selama 45 hingga 50 minit atau hingga masak.
Izin promo ya Admin^^
ReplyDeleteBosan gak tau mau ngapain, ayo buruan gabung dengan kami
minimal deposit dan withdraw nya hanya 15 ribu rupiah ya :D
Kami Juga Menerima Deposit Via Pulsa x-)
- Telkomsel
- GOPAY
- Link AJA
- OVO
- DANA
segera DAFTAR di WWW.AJOKARTU.COMPANY ....:)