KEK PISANG LEMBUT
Bahan
6 biji pisang berangan
1 cawan gula halus
1 cawan tepung gandum
¾ cawan mentega – dicairkan
4 biji telur
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu besar ovellete
1 sudu besar esen pisang
1 biji pisang hiris utk hiasan
Guna Loyang 9”
6 biji pisang berangan
1 cawan gula halus
1 cawan tepung gandum
¾ cawan mentega – dicairkan
4 biji telur
1 sudu kecil serbuk penaik
1 sudu kecil soda bikarbonat
1 sudu besar ovellete
1 sudu besar esen pisang
1 biji pisang hiris utk hiasan
Guna Loyang 9”
Putar telur, gula, ovellete dan esen pisang hingga kembang. Kemudian masukkan ke dalam adunan pisang tadi dan kacau rata secara kaupbalik dengan spatula.
Masukkan tepung yang sudah diayak bersama serbuk penaik. Gaul rata dengan spatula je.
Akhir sekali masukkan mentega cair dan gaul kaupbalik hingga rata.
Tuangkan kedalam loyang yang beralas kertas minyak dan sapu sedikit mentega.
Taburkan hirisan pisang dan bakar selama 50 minit dengan suhu 170c.
No comments:
Post a Comment