Nuffnang Ad

Wednesday, 16 September 2020

Kek Marble Jelita

 


KEK MARBLE JELITA
 
Bahan
250 gm buttercup - dicairkan
180 gm gula castor
5 biji telur
220 gm tepung naik sendiri
½ sudu teh baking powder
60 ml susu segar
1 sudu besar ovalette
1 sudu teh esen vanilla
Beberapa pewarna kesukaan






 
Cara
Masukkan gula, ovelette, telur dan esen vanila dalam bekas pukul sehingga gebu.
Masukkan susu segar, kemudian masukkan tepung yang sudah diayak bersama baking powder.
Akhir sekali masukkan buttercup yang dicair tadi.  Kacau hingga betul betul sebati.
 Ambil ¼ dari adunan dan bahagi kepada 3 atau 4 bahagian, warna kan dengan warna pilihan sendiri (ini untuk dijadikan corak atau bunga, cara tersendiri)
Gris loyang dan alas dengan baking paper, masukkan adunan asal yang tidak berwarna kemudian masukkan adunan yang berwarna, lukis atau buat lah corak tersendiri.
 
Bakar selama 50 minit atau 1 jam dengan suhu 150c, guna rak yang paling bawah sekali. Api atas bawah.  Untuk mendapat corak yang cantik tidak hitam, 10 terakhir tutup loyang dengan aluminium foil.

No comments:

Post a Comment