APAM JAGUNG
Bahan
1 cawan jagung segar yg telah direbus/jagung dalam tin pun boleh
1 cawan gula
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 cawan air suam
1 cawan santan
2 st yis
1 st baking powder
Sedikit pewarna kuning
1 cawan jagung segar yg telah direbus/jagung dalam tin pun boleh
1 cawan gula
2 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 cawan air suam
1 cawan santan
2 st yis
1 st baking powder
Sedikit pewarna kuning
Rendam yis bersama sedikit gula kedalam secawan air suam, biar kembang.
Ayak ke dua-dua tepung bersama baking powder, masukkan kedlm mangkok, ketepikan.
Kisar jagung tadi Bersama gula dan santan, kisar halus, masukkan secubit garam dan pewarna kuning, tuang kedalam mangkuk tepung tadi, gaul sebatikan dan perap selama 2 jam.
Sapu sedikit minyak pada acuan. Panas kan kukusan, kukus selama 15 – 20 minit.
No comments:
Post a Comment