BINGKA
BERLAUK
Bahan
Adunan
350
gm tepung gandum
500
ml santan pekat
1000
ml air
5
biji telur ayam A- pukul ringan
1/2
sudu teh garam halus
2
sudu besar minyak sapi cair
pewarna
kuning jika suka
Cara
Satukan
semua bahan adunan, kacau dengan whisk tangan hingga rata dan tidak berketul.
Kemudian tapis.
Gris
acuan dengan mentega atau minyak. Panaskan acuan di atas dapur gas hingga
minyak berdesir.
Perlahankan
api dapur dan tuang 3/4 adunan ke dalam acuan. Biarkan seketika hingga bahagian
tepinya masak.
Masukkan
inti daging di bahagian tengah dan tepi acuan, tabur bahan hiris. Masukkan ke
dalam oven dan bakar pada suhu 160C selama 15-20 minit atau sehingga masak.
Bahan
Inti
200
gm daging / kisar
2
sudu makan rempah kari daging
2
ulas bawang putih
1
cm halia
1
biji bawang besar potong dadu
Minyak
untuk menumis
Cara
Tumbuk
atau kisar bawang putih dan halia. Tumis
hingga naik bau. Masukkan kari daging dan kacau hingga pecah minyak.
Masukkan
daging kisar, sedikit air dan garam. Biarkan daging empuk
Masukkan
bawang dadu dan masak hingga inti hampir kering. Angkat dan ketepikan
Hiasan-
Hiris
Daun
sup dan daun bawang
Setangkai
cili merah dan cili hijau
Acuan
Kemboja - digiris minyak
No comments:
Post a Comment