KEK
CHIFFON PANDAN
Bahan
A :
6
biji kuning telur
50
gm gula halus
60
gm atau 70 ml minyak jagung
60
ml susu cair
½
sudu teh esen vanilla
110
gm tepung gandum *
1
sudu teh baking powder*
Pewarna
hijau dan paste pandan
*diayak bersama
Bahan
B :
6
biji putih telur
1
sudu teh cream of tatar
70
gm gula halus
Cara
:
Pukul
bahan B hingga bila terbalik tak jatuh… ketepikan.
Bahan
A, pukul kuning telur, gula hingga sebati,
kemudian masukkan minyak, susu cair
pukul lagi masukkan pula esen vanila, pewarna dan paste pandan sebatikan
lagi.
Akhir
sekali masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder, pukul sebati.Masukkan
bahan B ke dalam bahan A…Kacau gunakan senduk kayu sahaja, kacau cara atau
kaedah kaup balik hingga sebati.
Tuangkan
ke dalam loyang chiffon yang berlubang,
tak perlu disapu minyak atau dilapik.
Bakar
pada suhu 165’c bergantung pada oven masing2 selama 45 minit – 1 jam. Selepas bakar bila dah masak, terus keluarkan
dari oven dan terbalikkan loyang kek, (ini untk mengelakkan kek jadi mendap)
bila dah sejuk baru boleh keluarkan dari loyang.
No comments:
Post a Comment