Tuesday, 27 March 2018

Bingka berlauk




BINGKA BERLAUK

Bahan Adunan
350 gm tepung gandum
500 ml santan pekat
1000 ml air
5 biji telur ayam A- pukul ringan
1/2 sudu teh garam halus
2 sudu besar minyak sapi cair
pewarna kuning jika suka

Cara
Satukan semua bahan adunan, kacau dengan whisk tangan hingga rata dan tidak berketul. Kemudian tapis.
Gris acuan dengan mentega atau minyak. Panaskan acuan di atas dapur gas hingga minyak berdesir.
Perlahankan api dapur dan tuang 3/4 adunan ke dalam acuan. Biarkan seketika hingga bahagian tepinya masak.
Masukkan inti daging di bahagian tengah dan tepi acuan, tabur bahan hiris. Masukkan ke dalam oven dan bakar pada suhu 160C selama 15-20 minit atau sehingga masak.





Bahan Inti
200 gm daging / kisar
2 sudu makan rempah kari daging
2 ulas bawang putih
1 cm halia
1 biji bawang besar potong dadu
Minyak untuk menumis

Cara
Tumbuk atau kisar bawang  putih dan halia. Tumis hingga naik bau. Masukkan kari daging dan kacau hingga pecah minyak.
Masukkan daging kisar, sedikit air dan garam. Biarkan daging empuk
Masukkan bawang dadu dan masak hingga inti hampir kering. Angkat dan ketepikan
Hiasan- Hiris
Daun sup dan daun bawang
Setangkai cili merah dan cili hijau
Acuan Kemboja - digiris minyak

No comments:

Post a Comment