SARDIN
PUFF
Bahan
1
peket puff pastry - kak ruby guna jenama Kawan
untuk
inti
1
tin sardin saiz sederhana
1
biji bawang besar - dipotong dadu
2
ulas bawang putih - dihiris
2
biji cili merah - dipotong halus
3
biji limau kasturi - diambil jusnya
garam
secukupnya
1
biji kuning telur - utk sapu diatas puff
Cara
Panaskan
minyak, tumis bawang besar dan bawang putih hingga wangi, masukkan sardin yang
telah dihancurkan terlebih dahulu masukkan garam dan cili merah (masukkan
sedikit air jika perlu) kacau sampai agak sedikit kering masukkan jus limau kacau sebatikan tutup api.
Ambil
satu lapis puff pastry, potong ikut bentuk pilihan sendiri (4 segi, 3 segi,
panjang, bulat atau apa2 bentuk yang disukai) masukkan inti sardin, tutup,
tekan dengan garfu disetiap hujung puff supaya inti tidak terkelur bila
dibakar.
Kemudian
sapu dengan kuning telur diatas permukaannya.
Bakar
dengan suhu 180c selama 20 - 25 minit atau hingga masak.
No comments:
Post a Comment