TALAM
TOKYO
Bahan
Utk Lapisan Bawah
(loyang
10x10x2")
300
gm sago kecil warna merah
60
gm sohoon
100
gm kelapa parut putih
100
ml santan pekat
300
ml air
1
sudu kecil garam.
Cara
Cuci
sago, rendam selama 30 minit dan toskan.
Rendam
sohoon dngn air suam selama 30 minit, toskan dan potong kecil2.
Satukan
bahan2 di atas dan masukkan ke dalam loyang yg telah disapu dgn minyak. Klu nak
alas plastik pun boleh.
Kukus
selama 25-30 minit dan tekankan sikit dengan sudu supaya lapisan menjadi sama
rata
Bahan
Utk Lapisan Atas
4
biji telur
300
gm gula pasir
400
ml santan pekat
400
ml air +3 helai daun pandan(blender dan tapiskan)
100
gm tepung kastard
sedikit
pewarna hijau
1/2
sudu kecil garam
Cara
Campurkan
semua bahan dan blend rata.
Kacau
sebati dan tapiskan. Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga naik wap.
Tuangkan
adunan ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.
Padamkan
api, Biarkan kuih benar-benar sejuk baru dipotong.
No comments:
Post a Comment