PUDING
KASTARD LAPIS
Bahan
20
gm agar-agar (yang bertali)
4
cawan air
1
cawan gula
½
cawan mentega
½
cawan tepung kastard
½
cawan susu cair
2
biji telur
3
susu mkn milo (dikacau bersma sedikit air panas)
Sedikit
esen vanilla
Pewarna
merah
Cara
Agar-agar
dimasak dengan 4 cawan air sampai mendidih dan agar-agar hancur.
Sementara
itu pukul telur dan gula hingga kembang, masukkan mentega dan esen vanilla
pukul lagi. Bancuhkan susu cair dan
tepung kastard hingga sebati, masukkan kedalam adunan telur tadi, kacau
sebatikan lagi.
Kemudian
masukkan kedalam agar-agar yang sedang mendidih tadi, kacau jangan berhenti
atas api sederhana hingga pekat.
Tuang
dalam bekas dan bahagi kan kepada 3 bahagian, 1 warna merah, warna asal, dan 1
bahagian lagi masukkan milo.
Masukkan
warna asal kedalam acuan, biar separuh keras, masukkan pula warna milo dan akhir
sekali warna merah. Sejukkan, sejukkan
lagi dalam peti ais.
Bila
sudah keras, potong mengikut cara tersendiri.
* Kalau guna agar-agar serbuk sukatan air nya mesti ditambah, kalau tidak puding akan jadi keras sedikit.
No comments:
Post a Comment