KEK
CHIFFON STRAWBERRY
Bahan-bahan
Bahan
A
6
biji kuning telur
2/3 cawan minyak jagung
2/3 cawan susu cair
secubit
garam
3/4
cawan gula halus
1
sudu besar strawberry emlco
1
½ cawan tepung gandum *diayak
1
sudu kecil baking powder* diayak
Cara
menyediakan
Bahan (A)
Pukul
kuning telur, gula dan garam sebentar atau sehingga sebati, guna whisk je.
Masukkan strawberry emlco, minyak & susu cair dan kacau lagi.
Masukkan
tepung( yg telah diayak bersama baking powder) gaul sebati dan ketepikan
dahulu.
Bahan
B
6
biji putih telur
1/2
cawan gula halus
1
sudu kecil cream of tar tar (kalau takde, boleh tukar dngn 1 sudu kecil lemon
jus)
Cara
menyediakan
Bahan (B):
Pukul
putih telur sehingga menjadi berbuih.
Kemudian
masukkan gula.Pukul lagi hingga kembang.
Masukkan
cream of tar tar. Pukul lagi hingga betul2 kembang, jika diterbalikkan adunan
tak jatuh.
Masukkan
bahan B ke dalam bahan A sedikit demi sedikit....guna spatula sahaja, cara
kaedah kaup balik.
Tuang
adunan ke dalam periuk lubang...tak perlu di lenser.
Setelah
siap, hentakkan 3 kali dan bakar selama 45-50 minit 175c. Saya guna api atas
dan bawah dan guna rak yg bawah sekali.
Setelah
masak, angkat kek dan terus terbalikkan di redai kek sehingga sejuk.
Bila
dah sejuk, baru sisip tepi loyang dan boleh keluarkan kek dari acuan.
Setelah
sejuk, bolehlah di potong dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment