Monday, 23 October 2017

Puding Kastard Lapis



PUDING KASTARD LAPIS

Bahan
20 gm agar-agar (yang bertali)
4 cawan air
1 cawan gula
½ cawan mentega
½ cawan tepung kastard
½ cawan susu cair
2 biji telur
3 susu mkn milo (dikacau bersma sedikit air panas)
Sedikit esen vanilla
Pewarna merah





Cara
Agar-agar dimasak dengan 4 cawan air sampai mendidih dan agar-agar hancur.
Sementara itu pukul telur dan gula hingga kembang, masukkan mentega dan esen vanilla pukul lagi.  Bancuhkan susu cair dan tepung kastard hingga sebati, masukkan kedalam adunan telur tadi, kacau sebatikan lagi.
Kemudian masukkan kedalam agar-agar yang sedang mendidih tadi, kacau jangan berhenti atas api sederhana hingga pekat.
Tuang dalam bekas dan bahagi kan kepada 3 bahagian, 1 warna merah, warna asal, dan 1 bahagian lagi masukkan milo.
Masukkan warna asal kedalam acuan, biar separuh keras, masukkan pula warna milo dan akhir sekali warna merah.  Sejukkan, sejukkan lagi dalam peti ais.
Bila sudah keras, potong mengikut cara tersendiri.


* Kalau guna agar-agar serbuk sukatan air nya mesti ditambah, kalau tidak puding akan jadi keras sedikit.


No comments:

Post a Comment