Monday, 30 October 2017

Talam Tokyo



TALAM TOKYO

Bahan Utk Lapisan Bawah
(loyang 10x10x2")
300 gm sago kecil warna merah
60 gm sohoon
100 gm kelapa parut putih
100 ml santan pekat
300 ml air
1 sudu kecil garam.

Cara
Cuci sago, rendam selama 30 minit dan toskan.
Rendam sohoon dngn air suam selama 30 minit, toskan dan potong kecil2.
Satukan bahan2 di atas dan masukkan ke dalam loyang yg telah disapu dgn minyak. Klu nak alas plastik  pun boleh.
Kukus selama 25-30 minit dan tekankan sikit dengan sudu supaya lapisan menjadi sama rata




Bahan Utk Lapisan Atas
4 biji telur
300 gm gula pasir
400 ml santan pekat
400 ml air +3 helai daun pandan(blender dan tapiskan)
100 gm tepung kastard
sedikit pewarna hijau 
1/2 sudu kecil garam

Cara
Campurkan semua bahan dan blend rata.
Kacau sebati dan tapiskan. Masukkan ke dalam periuk dan masak hingga naik wap.
Tuangkan adunan ke atas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit.
Padamkan api, Biarkan kuih benar-benar sejuk baru dipotong.

No comments:

Post a Comment