KUIH
ANGKU
Bahan
300
gm keledek – direbus/dilecek
200
gm tepung pulut
1
sudu besar tepung beras
3
sudu besar minyak jagung
Air
secukup nya
Cara
Satukan
keledek, tepung pulut, tepung beras dan minyak jagung dalam mangkuk kemudian
gaul rata. Tuang air sedikit demi sedikit
sambal dikacau hingga menjadi doh yang lembut, rehat dalam 15 minit.
Timbang
doh 18 – 20 gm setiap satu dan bulat-bulatkan.
Leperkan
doh dan masukkan inti kemudian tutup kemas, masukkan kedalam acuan angku yang
sudah disapu dengan sedikit minyak tekan perlahan-lahan dan padatkan.
Keluarkan
letak diatas daun pisang yang sudah dipotong kecil dan disapu sedikit minyak.
Kemudian
kukus selama 7 – 10 minit dengan api sederhana.
Angkat
dan sapu dengan sedikit mnyak (tak sapu minyak pun boleh) ini hanya untuk
kilatkan saja.
No comments:
Post a Comment