Thursday, 2 November 2017

Kuih Angku



KUIH ANGKU

Bahan
300 gm keledek – direbus/dilecek
200 gm tepung pulut
1 sudu besar tepung beras
3 sudu besar minyak jagung
Air secukup nya




Cara
Satukan keledek, tepung pulut, tepung beras dan minyak jagung dalam mangkuk kemudian gaul rata.  Tuang air sedikit demi sedikit sambal dikacau hingga menjadi doh yang lembut, rehat dalam 15 minit.
Timbang doh 18 – 20 gm setiap satu dan bulat-bulatkan.
Leperkan doh dan masukkan inti kemudian tutup kemas, masukkan kedalam acuan angku yang sudah disapu dengan sedikit minyak tekan perlahan-lahan dan padatkan.
Keluarkan letak diatas daun pisang yang sudah dipotong kecil dan disapu sedikit minyak.
Kemudian kukus selama 7 – 10 minit dengan api sederhana.
Angkat dan sapu dengan sedikit mnyak (tak sapu minyak pun boleh) ini hanya untuk kilatkan saja.


No comments:

Post a Comment