KUIH
KERIA
Bahan
500
gm keledek putih
1/2
cawan tepung gandum
sedikit
garam
minyak
utk menggoreng
Cara
Kupas
keledek, cuci bersih dan potong kecil-kecil.
Rebus
keledek atau kukus sehingga empuk, kemudian toskan.
Hancurkan
keledek sehingga lumat dan halus.
Masukkan tepung gandum gaul sebati hingga boleh dibentuk gegelang bulat.
Goreng
hingga kuning keemasan atau hingga masak.
ketepikan.
Untuk
sira
100
gm gula melaka - di racik halus
1
sudu teh gula psir
1
ketul gula batu - di tumbuk halus
4
sudu besar air
Cara
Campurkan
semua bahan, masak hingga likat dan berbuih, baru masukkan keria. Gaul sebati hingga nampak berkilat, tutup
api.
Angkat,
susun dan diredai.
• adunan sire di atas hanye utk 10 hingga 12
biji sahaja.
No comments:
Post a Comment