KEK
COKLAT KARAMEL KUKUS
Bahan
utk caramel
Loyang
saiz 9 “
4
sudu besar gula
Cairkan
gula dalam loyang jgn hangus, ketepikan.
Bahan
puding
1
tin susu cair
3
biji telur
½
cawan gula
3
sudu besar susu pekat manis
2
keping roti gardenia – buang tepi dan carik2kan
1
sudu kecil esen vanilla
Masukkan
semua bahan dalam blend, kisar halus. Masukkan kedalam loyang gula hangus tadi.
Kukus
selama 20 hingga 25 minit.
Bahan
utk kek coklat
5
biji telur
1
cwn gula halus
1
cwn susu pekat
1
cwn minyak
½
cwn air panas
1
cwn serbuk koko - diayak
1
¾ cwn tepung gandum - diayak
1
st baking powder - diayak
1
st soda bikarbonat - diayak
Secubit
garam
Cara
Mixer
telur high speed hingga kembang, masukkan gula
Masukkan
susu pekat mix lagi hingga pekat.
Perlahankan mixer masukkan tepung yang sudah diayak bersama serbuk koko,
b power dan soda bikarbonat masuk secara sedikit demi sedikit, pukul sebati,
tutup kan mixer. Masukkan minyak dan air
panas kacau hingga betul-betul sebati.
Tuang
adunan kek ke dalam loyang tadi dan kukus selama 1 jam.
sedapnyer...
ReplyDelete