Nuffnang Ad

Tuesday, 9 January 2018

kek coklat karamel kukus



KEK COKLAT KARAMEL KUKUS

Bahan utk caramel
Loyang saiz 9 “
4 sudu besar gula
Cairkan gula dalam loyang jgn hangus, ketepikan.

Bahan puding
1 tin susu cair
3 biji telur
½ cawan gula
3 sudu besar susu pekat manis
2 keping roti gardenia – buang tepi dan carik2kan
1 sudu kecil esen vanilla
Masukkan semua bahan dalam blend, kisar halus. Masukkan kedalam loyang gula hangus tadi.
Kukus selama 20 hingga 25 minit.



Bahan utk kek coklat
5 biji telur
1 cwn gula halus
1 cwn susu pekat
1 cwn minyak
½ cwn air panas
1 cwn serbuk koko - diayak
1 ¾ cwn tepung gandum - diayak
1 st baking powder - diayak
1 st soda bikarbonat - diayak
Secubit garam



Cara
Mixer telur high speed hingga kembang, masukkan gula
Masukkan susu pekat mix lagi hingga pekat.  Perlahankan mixer masukkan tepung yang sudah diayak bersama serbuk koko, b power dan soda bikarbonat masuk secara sedikit demi sedikit, pukul sebati, tutup kan mixer.  Masukkan minyak dan air panas kacau hingga betul-betul sebati.
Tuang adunan kek ke dalam loyang tadi dan kukus selama 1 jam. 

1 comment: