Wednesday, 27 December 2017

Japanese cheese cake terlebih gebu



JAPANESE CHEESE CAKE

Bahan
6 keping cheddar chesse
200 ml susu segar
4 biji telur
70 gm gula halus
70 gm tepung kek
70 gm butter





Cara
Koyak-koyakkan cheese kecil2 dan campurkan dengan susu segar, masak dengan api perlahan kacau selalu,  bila mendidih masukkan butter, kacau sebati tutup api.
Asingkan putih telur dan merah telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue, kemudian pukul merah telur hingga kembang, masukkan kedalam adunan cheese tadi, kacau sebatikan.
Masukkan tepung kek dan sedikit demi sedikit kacau.
Kemudian masukkan adunan putih telur atau meringue tadi, kaup dan sebatikan adunan.
Tuangkan adunan kedlm loyang bulat 8” yang sudah disapu dengan butter.


Cara bakar
Letak loyang dalam bekas yg berisi air panas/suam, masukkan kedlm ketuhar yang telah dipanaskan 20 minit pd suhu 170c dan kemudian rendahkan suhu kpd 140c dan terus bakar selama 40 minit atau hingga masak.

No comments:

Post a Comment