JAPANESE
CHEESE CAKE
Bahan
6 keping cheddar chesse
200
ml susu segar
4
biji telur
70
gm gula halus
70
gm tepung kek
70
gm butter
Cara
Koyak-koyakkan
cheese kecil2 dan campurkan dengan susu segar, masak dengan api perlahan kacau
selalu, bila mendidih masukkan butter,
kacau sebati tutup api.
Asingkan
putih telur dan merah telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi
meringue, kemudian pukul merah telur hingga kembang, masukkan kedalam adunan
cheese tadi, kacau sebatikan.
Masukkan
tepung kek dan sedikit demi sedikit kacau.
Kemudian
masukkan adunan putih telur atau meringue tadi, kaup dan sebatikan adunan.
Cara
bakar
Letak
loyang dalam bekas yg berisi air panas/suam, masukkan kedlm ketuhar yang telah
dipanaskan 20 minit pd suhu 170c dan kemudian rendahkan suhu kpd 140c dan terus
bakar selama 40 minit atau hingga masak.
No comments:
Post a Comment