Masa kecil-kecil dulu kak ruby tidak berapa suka sangat kuih ni, tapi bila dah umur senja-senja begini suka pula, suka sangat-sangat, setiap kali balik ke kampung mesti kak ruby beli di Pekan Rabu, Alor Star, mesti beli punya.
Mengalir air mata bila teringat masa raya dulu-dulu bersama nenek dan emak kak ruby, sebab nenek dan emak mesti buat kuih ni. Mungkin sebab rindu kak ruby pada nenek dan emak membuatkan kak ruby suka pada kuih tradisional ini. Walaupun bermacam-macam biskut raya ada di zaman moden sekarang, kuih tradisional tetap dihati.
Hihihi resepi yang ada dalam kayumaniskorner ni kak ruby ambil dari Editorial rasa.
PUTU BERAS
Bahan
1 kg beras
1 kg gula
125 ml air
Cara
1. Goreng beras tanpa minyak sehingga rapuh dan
kemudian dikisar.
2. Didihkan air bersama dengan gula. Masak sehingga
bertali.
3. Biarkan sejuk dan dikikis menjadi serbuk.
4. Campurkan dengan beras yang telah dikisar hingga
mesra.
5. Masukkan ke dalam acuan dan ditekan hingga mampat.
6. Keluarkan dari acuan dan sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment