Nuffnang Ad

Wednesday, 24 August 2016

Kuih Tradisional tetap dihati

Assalammualaikum, kali ni kak ruby nak cerita je tentang kuih tradisional kesukaan kak ruby, kak ruby hanya suka makan,  tapi belum mencuba buat lagi.
Masa kecil-kecil dulu kak ruby tidak berapa suka sangat kuih ni, tapi bila dah umur senja-senja begini suka pula, suka sangat-sangat, setiap kali balik ke kampung mesti kak ruby beli di Pekan Rabu, Alor Star, mesti beli punya.
Mengalir air mata bila teringat masa raya dulu-dulu bersama nenek dan emak kak ruby, sebab nenek dan emak mesti buat kuih ni.  Mungkin sebab rindu kak ruby pada nenek dan emak membuatkan kak ruby suka pada kuih tradisional ini.  Walaupun bermacam-macam biskut raya ada di zaman moden sekarang, kuih tradisional tetap dihati.
Hihihi  resepi yang ada dalam kayumaniskorner ni kak ruby ambil dari Editorial rasa.


PUTU BERAS

Bahan
1 kg beras
1 kg gula
125 ml air



 Cara
1. Goreng beras tanpa minyak sehingga rapuh dan kemudian dikisar.
2. Didihkan air bersama dengan gula. Masak sehingga bertali.
3. Biarkan sejuk dan dikikis menjadi serbuk.
4. Campurkan dengan beras yang telah dikisar hingga mesra.
5. Masukkan ke dalam acuan dan ditekan hingga mampat.
6. Keluarkan dari acuan dan sedia untuk dihidang.


No comments:

Post a Comment