CONGO BAR
Bahan
315 gm tepung gandum
2 1/2 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
150 gm butter
320 gm gula perang - boleh kurangkan
3 biji telur
1 sudu kecil esen vanila
250 gm chocolate chips
1 cawan kacang pican atau apa2 kekacang - optional
Kepingan badam untuk taburan – optional
Cara
Ayak tepung, baking powder dan garam dalam bekas besar
dan ketepikan.
Dalam bekas lain campurkan gula perang bersama mentega
dan kacau rata sehingga butter melarut.
Masukkan telur sebiji demi sebijik dan putar sebati.
Masukkan esen vanila.
Masukkan tepung , baking powder dan garam yang telah
di ayak dan kacau rata. Akhir sekali masukkan chocolate chips dan kekacang dan
gaul sempurna.
Tuangkan adunan kedalam tin pembakar ukuran 13 X 9
yang telah digris dgn butter dan dialas dgn kertas minyak.
Ratakan permukan adunan dan taburkan kepingan badam
dan chocolate chips jika suka sebagai hiasan.
Bakar pada suhu 170C selama lebih kurang 30 minit atau
sehingga permukaan atasnyer kuning keemasan. Jangan terlebih bakar.
No comments:
Post a Comment