Kek Oren Gebu dan Lembab
Oleh: Azie Kitchen
Bahan bahan:
150 gram mentega
115 gm gula kaster
160 gram tepung gandum - ayak
1 sudu kecil baking powder - ayak
3 biji telur
2 sudu besar jus Sunquick - guna jus oren
Sedikit parutan kulit oren - opsyenal
Sedikit milo – kak ruby tambah, utk buat garis-garis
Cara
Putar mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur
satu persatu. Masukkan tepung yang diayak dengan baking powder sedikit demi
sedikit berselang seli dengan jus oren. Akhir sekali masukkan parutan kulit
oren. Kacau sebati.
Tuang ke dalam acuan loyang 7"x7" yang telah
dilenser mentega/lapik dengan baking paper atau acuan cawan kertas 3/4 penuh.
Saya bakar 2 adunan menggunakan loyang 8"x8" kerana suka kek yang
lebih tebal.
Bakar dalam acuan yang telah dipanaskan terlebih dahulu
pada suhu 170C selama 25 hingga 30 minit atau sehingga masak. Hiaskan dengan
krim aising oren atau yang disukai. Untuk saya kali ini, saya membakar selama 1
jam.
No comments:
Post a Comment