Monday, 14 January 2019

Kek Oren Gebu





Kek Oren Gebu dan Lembab
Oleh: Azie Kitchen

Bahan bahan:
150 gram mentega
115 gm gula kaster
160 gram tepung gandum - ayak
1 sudu kecil baking powder - ayak
3 biji telur
2 sudu besar jus Sunquick - guna jus oren
Sedikit parutan kulit oren - opsyenal
Sedikit milo – kak ruby tambah, utk buat garis-garis





Cara 
Putar mentega dan gula sehingga kembang. Masukkan telur satu persatu. Masukkan tepung yang diayak dengan baking powder sedikit demi sedikit berselang seli dengan jus oren. Akhir sekali masukkan parutan kulit oren. Kacau sebati.

Tuang ke dalam acuan loyang 7"x7" yang telah dilenser mentega/lapik dengan baking paper atau acuan cawan kertas 3/4 penuh. Saya bakar 2 adunan menggunakan loyang 8"x8" kerana suka kek yang lebih tebal.

Bakar dalam acuan yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 170C selama 25 hingga 30 minit atau sehingga masak. Hiaskan dengan krim aising oren atau yang disukai. Untuk saya kali ini, saya membakar selama 1 jam.

* kak ruby bahagi adunan kepada 3 bahagian, masukkan satu bahagian ke dalam loyang taburkan dengan milo, masukan bahagian kedua, taburkan dengan milo juga dan akhir sekali masukan adunan ketiga.  Bakar ikut cara dan suhu seperti atas.

No comments:

Post a Comment