BUBUR
SOM SOM
Bahan
2
cawan tepung beras
1
1/2 liter santan (dari sebiji kelapa)
1
1/2 sudu kecil garam
1
helai daun pandan, simpul
Pewarna
hijau
Cara
Satukan
kesemua bahan dalam bekas, kecuali pewarna hijau. Kacau sekata.
Masak
dalam periuk atas api sederhana .Kacau sentiasa sehingga bancuhan tepung
menjadi likat dan meletup-letup.
Matikan
api, Bahagi kepada 2 bahagian, satu bahagian di warnakan hijau dan satu bahagian biar kan
warna asal. Sudukan bubur sum sum ke
dalam acuan yang sesuai.
Hidangkan
bersama air gula merah, Sedap di makan ketika sejuk.
Air
Gula merah/ Sirap
Bahan
1
cawan gula merah
2
sudu besar gula
800
ml air
2
helai daun pandan
Cara
Satukan
kesemua bahan dalam periuk. Masak hingga mendidih.
Tapiskan,
sebelum dihidang.
No comments:
Post a Comment