KEK KUKUS PANDAN CHEESE
Bahan
1 cawan gula
3 biji telur
2 cawan tepung gandum
½ cawan minyak masak
½ cawan susu cair
1 sudu besar ovelatte
1 sudu teh baking powder
½ penutup pewarna hijau
1 penutup perisa pandan
Cara
Pukul telur, ovalette dan gula sampai bewarna
putih.
Masukkan minyak masak, susu cair, pewarna hijau dan
perisa pandan, pukul lagi hingga sebati.
Kemudian masukkan tepung gandum dan baking powder. Pukul sekejap jangan lama.
Mati matkan mixer dan kaup balikkan bahan tadi.
Masukkan adunan ke dlm loyang yang sudah dialas dan
kukus selama 30 minit. Guna api
sederhana, Pastikan air telah mendidih sebelum memasukkan adunan.
Tutup (balut) penutup pengkus dengan kain bersih.
Bahan cream cheese leleh
250 gm cream cheese tatura
Suku cawan susu cair
½ cawan susu pekat manis atau (ikut manis sendiri)
Cara
Satukan semua bahan dan pukul sebati.
Cara menghias
Selepas kek masak, tunggu kek sehingga betul betul
sejuk.
Untuk melapis, keluarkan kek dari loyang dan letak
dalam pinggan
Potong atau belah separuh kek dan sapu dengan cream
cheese tadi.
Akhir sekali tabur cheese cheddar yang diparut.
No comments:
Post a Comment