CREAM PUFF
Bahan
Utk Puff:
60
gm buttercup
125
ml air
75
gm tepung gandum
2
biji telur
Secubit
garam
Cara:
Masak
air, butter dan garam hingga mendidih. Bila mendidih tutup api dan masukkan
tepung gandum, kacau adunan hingga tak melekat diperiuk dan biarkan sejuk.
Pukul
telur dan masukkan ke dlm adunan tepung tadi dan kacau hingga sebati.
Masukkan
adunan ke dlm piping beg bersama brsama nozzle bentuk bunga, picit adunan ke
dlm loyang yg telah disapu dgn sdikit butter, dan bakar selama 30 minit atau
bertukar warna keemasan..
Setelah
sejuk – potong sedikit puff dan isikan dgn kestard.
Bahan
utk Kastard:
3
sudu besar gula
1
sudu besar tepung gandum
1
sudu besar tepung jagung
1
cwn susu segar
1
sudu buttercup
Sedikit
esen vanilla
Cara:
Campurkan
semua bahan dan masak hingga pekat (api perlahan je).
Isikan
dlm puff tadi (sdp jg mkn dgn whipping crem)
Gula
icing utk buat snow.
No comments:
Post a Comment